Što su pasivne kuće? image
Standard Pasivne Kuće je vrsta niskoenergetskih kuća (poput nZEB) koji se odlikuje visokom razinom toplinske ugode i minimalnom potrošnjom energije.

Pasivne Kuće zahtijevaju samo mali nužni minimum energije kako bi bile tople odnosno rashlađene te će te s njima definitivno zaboraviti na račune za režije i velike skupe sustave grijanja i hlađenja.

S obzirom da nema hladnih ploha (čak ni uz stijenke prozora) i neugodnog osjećaja koji dolazi uz to, a sve sobe su ventilirane s dovoljnom količinom svježeg zraka, bez alergena i vlage - boravak Pasivnoj Kući je nešto čega se teško odreći nakon što jednom probate.

Izoliranosti od buke vanjskog svijeta, ali i tišina sustava unutar kuće, nešto je što je rijetkost u današnjim zgradama, ali imperativ u Pasivnoj Kući.

Osjećaj ugode boravka ponekad je teško opisati, ali kuću projektiranu s holističkim pristupom, uz posvećenost malim, ali bitnim detaljima, lako je kasnije financijski osjetiti - jer dobivate točno onoliko koliko je potrebno da se zadovolji standard, bez pretjerivanja u bilo kojem dijelu zgrade.

Više o tome na kartici Pasivne Kuće.